[et_pb_section fb_built=”1″ fullwidth=”on” _builder_version=”4.8.1″ _module_preset=”default” bottom_divider_style=”curve” bottom_divider_color=”#FFFFFF” global_colors_info=”{}”][et_pb_fullwidth_header title=”Revalidatie knie prothese” button_one_text=”Aanmelden” button_one_url=”@ET-DC@eyJkeW5hbWljIjp0cnVlLCJjb250ZW50IjoicG9zdF9saW5rX3VybF9wYWdlIiwic2V0dGluZ3MiOnsicG9zdF9pZCI6IjM3In19@” _builder_version=”4.13.0″ _dynamic_attributes=”button_one_url” _module_preset=”default” title_font=”|700|||||||” use_background_color_gradient=”on” background_color_gradient_start=”rgba(105,32,176,0.39)” background_color_gradient_end=”rgba(172,218,255,0.37)” background_color_gradient_type=”radial” background_color_gradient_overlays_image=”on” background_image=”https://artrosepijn.nl/wp-content/uploads/2021/02/knie-artrose.png” custom_button_one=”on” button_one_text_color=”#000000″ button_one_bg_color=”#FFFFFF” button_one_border_width=”0px” button_one_border_radius=”50px” button_one_icon=”$||divi||400″ custom_padding=”25vh||25vh||true|false” box_shadow_style_button_one=”preset3″ global_colors_info=”{}”][/et_pb_fullwidth_header][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.8.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_row column_structure=”3_5,2_5″ _builder_version=”4.9.0″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”3_5″ _builder_version=”4.8.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_text _builder_version=”4.9.0″ _module_preset=”default” header_3_font=”|700|||||||” global_colors_info=”{}”]

   Wanneer verschillende behandelingen niet meer het gewenste effect hebben is een totale knieprothese of een nieuwe knie een mogelijkheid. Het gewricht wordt in zijn geheel vervangen door een kunstknie.
   Bij artrosepijn.nl zijn we gespecialiseerd in het revalideren van mensen met een nieuw knie. Het is belangrijk om zo snel als mogelijk weer bewegingsvrijheid en kracht te gaan herstellen in de geopereerde knie. In onze unieke faciliteit maken we gebruik van luchtdruk training waardoor en op ieder gewenst niveau gestart kan worden met de revalidatie. Het behandelplan is op maat gemaakt en nooit hetzelfde voor iedereen.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”2_5″ _builder_version=”4.8.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_image src=”https://artrosepijn.nl/wp-content/uploads/2021/02/knie-prothese.png” title_text=”knie-prothese” _builder_version=”4.9.0″ _module_preset=”default” box_shadow_style=”preset1″ global_colors_info=”{}”][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.14.7″ _module_preset=”default”][et_pb_column _builder_version=”4.14.7″ _module_preset=”default” type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”4.14.7″ _module_preset=”default” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″]

Operatief knieartrose 

Ook bij de knie kan een gewrichtsvervangende operatie worden uitgevoerd. Hierbij bestaat de keus uit een totale prothese of een halve nieuwe knie (hemi prothese). De halve nieuwe knie kan worden geplaatst als de artrose zich slechts beperkt tot een zijde van de knie en beide kruisbanden nog intact zijn. Hierbij maakt de orthopedisch chirurg een incisie in de knie aan de te vervangen zijde. Ter plekke wordt nogmaals de kwaliteit van structuren beoordeeld om zeker te weten dat een halve prothese de juiste beslissing is. Vervolgens wordt een dun laagje bot afgezaagd zodat de prothese perfect in de knie zal passen en kunnen bewegen. De nieuwe halve knie is in principe direct volledig belastbaar. Toch zul je de eerste weken met elleboogkrukken lopen. Na de operatie zal het revalidatieproces bij de fysiotherapeut direct starten en zal deze je begeleiden naar het volledig en veilig kunnen belasten van de knie. 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.14.7″ _module_preset=”default” column_structure=”1_2,1_2″][et_pb_column _builder_version=”4.14.7″ _module_preset=”default” type=”1_2″][et_pb_text _builder_version=”4.14.7″ _module_preset=”default” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″]

In veruit de meeste gevallen biedt alleen een totale nieuwe knie uitkomst. In dat geval wordt de incisie gemaakt aan de voorkant van de knie. Meestal is dit een snee van ongeveer 15-20 centimeter. Vervolgens wordt de knieschijf aan de kant gelegd en worden de versleten delen van het gewricht verwijderd. De vorm van het bot wordt aangepast zodat de prothese goed in de knie past. In het geval van de knie wordt de prothese altijd vastgezet met botcement. Tussen de nieuwe metalen botdelen wordt een kunststof plaat geplaatst die de menisci vervangt. Dit zorgt ervoor dat straks de knie stabiel en soepel kan bewegen. De eigen knieschijf wordt behouden en teruggeplaatst op de knie. Vaak geeft deze namelijk in combinatie met een knieprothese geen klachten. Daarnaast lijkt het vervangen van de knieschijf op de lange termijn tot weinig tevredenheid te leiden onder patiënten. Ook kan het voorkomen dat door artrose de stand van het onderbeen veranderd is ten opzichte van het bovenbeen. Dit noemen we een scheefstand. Deze scheefstand kan tijdens de operatie worden gecorrigeerd (osteotomie) om de drukverdeling op de nieuwe knie te optimaliseren. 

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column _builder_version=”4.14.7″ _module_preset=”default” type=”1_2″][et_pb_image src=”https://artrosepijn.nl/wp-content/uploads/2022/02/knie-prothese-AP.png” _builder_version=”4.14.7″ _module_preset=”default” title_text=”knie prothese ” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.14.7″ _module_preset=”default”][et_pb_column _builder_version=”4.14.7″ _module_preset=”default” type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”4.14.7″ _module_preset=”default” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″]

Vaak is de herkenbare pijn na het plaatsen van een knieprothese verdwenen. Wel staat er nog een revalidatieproces te wachten. Ondanks dat de nieuwe knie over het algemeen een langere levensduur heeft dan de nieuwe heup, duurt de revalidatie ervan vaak langer (dit kan wel tot 1 jaar duren). Een grote valkuil is dat mensen als het goed gaat te veel willen gaan doen waardoor de knie overbelast wordt. Hou er daarom rekening mee dat je de tijd neemt voor je revalidatie en dat signalen zoals pijn, warmte en zwelling betekenen dat je rust moet nemen. Tijdens de revalidatie wordt je ondersteund door de fysiotherapeut. Het is gangbaar deze 2-3x per week te zien. Hier kun je alle leefregels en de voortgang van de revalidatie bespreken. Samen met de fysiotherapeut zul je werken aan het verbeteren van het looppatroon, de mobiliteit van de knie en de belastbaarheid opbouwen. De grootste vooruitgang is vaak te zien in de eerste 3 maanden na operatie. Pijn aan de wond en structuren rondom de knie kan nog een tijd aanwezig zijn. Dit verdwijnt in de loop van de tijd. De gemiddelde nieuwe knie gaat 15-20 jaar mee. Dit is sterk afhankelijk van wat je allemaal met de knie vraagt. De prothese kan in de tijd los gaan zitten. Eventueel is een nieuwe operatie dan een optie. 

 

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.14.7″ _module_preset=”default” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″]

Gewrichtsvervangende operatie op hogere leeftijd

De populatie wordt steeds ouder. De levensverwachting voor mannen in Nederland was in het jaar 2000 gemiddeld 75,5 jaar, in 2018 was dit 80,1. Voor de vrouwen was dit 80,5 jaar oud in 2000 en 83,5 jaar oud in 2018. Het stijgen van deze leeftijd betekent ook iets met de vitaliteit en belastbaarheid van ons lichaam. Het kan over het algemeen langer mee dus willen we er ook meer mee doen. 

De gemiddelde leeftijd voor een prothese in de heup of knie ligt momenteel rond de 67,7 jaar. De meeste mensen zijn dan nog vrij vitaal en kunnen dan lang van het nieuwe gewricht profiteren. Dit wil echter niet zeggen dat mensen die ouder zijn dan dit geen gewrichtsvervangende operatie kunnen ondergaan. In de tijd wordt een toename gezien in de hoeveelheid operaties die uitgevoerd wordt bij patiënten met een leeftijd boven de 85 jaar. Er zijn zelfs dergelijke operaties uitgevoerd bij mensen boven de 100 jaar! Vaak zijn deze operaties en revalidaties net zo succesvol als die van de 67 jarigen. Wel zijn er, als de leeftijd hoger is, meer zaken die in overweging genomen moeten worden alvorens een dergelijke operatie uit te voeren.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.14.7″ _module_preset=”default” column_structure=”1_2,1_2″][et_pb_column _builder_version=”4.14.7″ _module_preset=”default” type=”1_2″][et_pb_text _builder_version=”4.14.7″ _module_preset=”default” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″]

Kwetsbaarheid

Bij patiënten op hogere leeftijd zien we vaker sarcopenie = lage spierkracht/spiermassa. De aanwezigheid van sarcopenie is een voorspeller voor veiligheid en mogelijkheid tot dagelijks functioneren en is daarmee gelinkt aan kwetsbaarheid. Vaak zien we dat mensen met sarcopenie minder fysiek actief zijn en een hoger valrisico hebben -> hogere kans op fracturen.

Om in kaart te brengen wat het risico is op de aanwezigheid van sarcopenie kan een vragenlijst gebruikt worden. Daarnaast kan de fysiotherapeut de spierkracht in kaart brengen met de Chair Rise Time test (CRT test) een handknijpkrachtmeting of een krachtmeting van de benen. Het fysiek functioneren kan getest worden met behulp van het meten van de loopsnelheid door het uitvoeren van een wandeltest of de Timed Up and Go test (TUG). 

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column _builder_version=”4.14.7″ _module_preset=”default” type=”1_2″][et_pb_image src=”https://artrosepijn.nl/wp-content/uploads/2022/02/afname-spiermassa-AP.png” _builder_version=”4.14.7″ _module_preset=”default” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″ title_text=”afname spiermassa “][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.14.7″ _module_preset=”default”][et_pb_column _builder_version=”4.14.7″ _module_preset=”default” type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”4.14.7″ _module_preset=”default” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″]

Ook de Short Physical Performance Battery (SPPB) is geschikt om het fysiek functioneren in kaart te brengen. Het meten van de spiermassa en kwaliteit hiervan is bij de fysiotherapeut niet mogelijk. Dit kan gedaan worden door metingen uit te voeren zoals de DEXA-scan of het kleuren van de spiermassa op een MRI en CT-scan. In principe is het niet nodig om deze gegevens te verzamelen, omdat de testen op het gebied van kracht en fysiek functioneren al een goed beeld geven van de situatie.

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.14.7″ _module_preset=”default” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″]

Verdere signalen van kwetsbaarheid zijn gewichtsverlies (>4,5kg onbedoeld of >5% van het totaal lichaamsgewicht in het afgelopen jaar), een afname van de loopsnelheid, vermoeidheid, verminderde fysieke activiteit en lage handknijpkracht. Op het moment dat twee van deze signalen aanwezig zijn spreken we van beginnende kwetsbaarheid. Bij 3 of meer signalen spreken we van kwetsbaarheid. De aanwezigheid van een of meerdere van deze signalen wil niet zeggen dat je automatisch niet meer in aanmerking komt voor een gewrichtsvervangende operatie. Wel weegt het mee in de beoordeling en heeft het invloed op de verwachte resultaten. De uiteindelijke beslissing over of het wel of niet verstandig is om een operatie uit te voeren ligt in handen van de chirurg. Wel kun je in de periode hiervoor/in de tussentijd veel doen om je kansen sterk te vergroten!

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.14.7″ _module_preset=”default” column_structure=”1_2,1_2″][et_pb_column _builder_version=”4.14.7″ _module_preset=”default” type=”1_2″][et_pb_text _builder_version=”4.14.7″ _module_preset=”default” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″]

Pre-operatief trainen

De meeste mensen komen voordat ze überhaupt bij de orthopeed terecht komen al een tijd bij de fysiotherapeut. Op het moment dat er sprake is van kwetsbaarheid is het van belang erg goed aandacht te besteden aan de adviezen van de fysiotherapeut. Deze kan je adviseren en begeleiden in vrijwel alle pijlers die te maken hebben met kwetsbaarheid. Daarom zijn fysiotherapeuten de aangewezen personen om ervoor te zorgen dat jij klaargestoomd wordt voor je operatie.

Hierbij zijn van belang:

 • Krachttraining voor langere periode
  Je bent nooit te oud om te starten. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat mensen op hoge leeftijd die voorheen niet veel bewogen enorm goede resultaten kunnen boeken op het gebied van spierkracht en spiermassa door krachttraining!

 • Een verbeterd voedingspatroon. Voldoende calorie-inname om je lichaam te voorzien van de nodige voedingsstoffen. Vooral eiwitrijke voeding, dit zijn namelijk onze bouwstenen voor sterke botten en spieren. Eventueel kan de fysiotherapeut adviseren de voeding in samenwerking met een voedingscoach/diëtist aan te pakken. 

 • 3x per week naar de fysiotherapeut waarvan 30-60 minuten per keer, minimaal 10 weken.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column _builder_version=”4.14.7″ _module_preset=”default” type=”1_2″][et_pb_image src=”https://artrosepijn.nl/wp-content/uploads/2022/02/squat-AP.png” _builder_version=”4.14.7″ _module_preset=”default” title_text=”krachttraining voor operatie” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″][/et_pb_image][et_pb_image src=”https://artrosepijn.nl/wp-content/uploads/2022/02/voeding-AP.png” _builder_version=”4.14.7″ _module_preset=”default” title_text=”Voeding eiwitten” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.14.7″ _module_preset=”default”][et_pb_column _builder_version=”4.14.7″ _module_preset=”default” type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”4.14.7″ _module_preset=”default” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″]

Pre-operatief voorbereiden

Het doel na een gewrichtsvervangende operatie is om iedere patiënt naar huis te kunnen sturen. Het liefst wordt revalidatie in een revalidatiecentrum dus vermeden. Soms is het nodig om hiervoor vooraf enkele zaken te regelen. Vooral voor patiënten die in de meer kwetsbare categorie vallen en alleenstaand zijn is het van belang dat zij goed zelfredzaam zijn als zij naar huis mogen.

Denk daarom aan het regelen van de volgende zaken; 

 • Huishoudelijke ondersteuning
 • (Tijdelijke) Thuiszorg 
 • Familie/vrienden/buren ter ondersteuning
 • Maaltijdvoorziening/volle koelkast
 • Sociale controle -> regelmatig op afgesproken tijden contact met een bekende om te checken of alles goed gaat. Zo kan bij bijzonderheden tijdig actie ondernomen worden. 

 

Verdere praktische tips voor na een operatie zijn:

 • Een hulp bij het aantrekken van kousen (in het geval van geen thuiszorg)
 • Een lange schoenlepel
 • Een grijpstok om spullen van de grond te kunnen rapen
 • Krukken/rollator vooraf geregeld
 • Eventueel beugels in het toilet of de badkamer en waar nodig een toiletverhoger
 • Volle voorraadkasten voor als je niet in staat bent boodschappen te doen
 • Zorg dat het huis opgeruimd is en kleden/losse dingen zo veel mogelijk weg zijn, dit verkleint het risico op vallen
 • Zet alle veelgebruikte dagelijkse dingen ergens bij elkaar. Zo hoef je niet teveel op verschillende plekken in het huis te zijn. Dit zorgt voor overzicht en gemak. 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.9.0″ _module_preset=”default” max_width=”1080px” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.9.0″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_text _builder_version=”4.9.0″ _module_preset=”default” text_orientation=”center” global_colors_info=”{}”]

De voordelen van Artrosepijn.nl

[/et_pb_text][dsm_icon_list icon_color=”#7CDA24″ icon_font_size=”21px” _builder_version=”4.14.7″ _module_preset=”default” hover_enabled=”0″ locked=”off” global_colors_info=”{}” sticky_enabled=”0″][dsm_icon_list_child text=”Een snelle toename in beweeglijkheid en kracht ” font_icon=”N||divi||400″ _builder_version=”4.9.0″ _module_preset=”default” border_color_all=”RGBA(0,0,0,0)” border_color_all_icon=”RGBA(0,0,0,0)” global_colors_info=”{}”][/dsm_icon_list_child][dsm_icon_list_child text=”Snellere afname van pijnklachten door gedoseerd bewegen” font_icon=”N||divi||400″ _builder_version=”4.9.0″ _module_preset=”default” border_color_all=”RGBA(0,0,0,0)” border_color_all_icon=”RGBA(0,0,0,0)” global_colors_info=”{}”][/dsm_icon_list_child][dsm_icon_list_child text=”Unieke trainingsfaciliteit” font_icon=”N||divi||400″ _builder_version=”4.9.0″ _module_preset=”default” border_color_all=”RGBA(0,0,0,0)” border_color_all_icon=”RGBA(0,0,0,0)” global_colors_info=”{}”][/dsm_icon_list_child][dsm_icon_list_child text=”Toegang tot kennisbank en e-learning” font_icon=”N||divi||400″ _builder_version=”4.9.0″ _module_preset=”default” border_color_all=”RGBA(0,0,0,0)” border_color_all_icon=”RGBA(0,0,0,0)” global_colors_info=”{}”][/dsm_icon_list_child][dsm_icon_list_child text=”Vergoed door je (aanvullende) zorgverzekering” font_icon=”N||divi||400″ _builder_version=”4.9.0″ _module_preset=”default” border_color_all=”RGBA(0,0,0,0)” border_color_all_icon=”RGBA(0,0,0,0)” global_colors_info=”{}”][/dsm_icon_list_child][/dsm_icon_list][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.9.0″ _module_preset=”default” custom_padding=”0px|||||” locked=”off” global_colors_info=”{}”][et_pb_row _builder_version=”4.9.0″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.9.0″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_cta title=”Meld je nu aan” button_url=”@ET-DC@eyJkeW5hbWljIjp0cnVlLCJjb250ZW50IjoicG9zdF9saW5rX3VybF9wYWdlIiwic2V0dGluZ3MiOnsicG9zdF9pZCI6IjM3In19@” button_text=”Aanmelden” _builder_version=”4.9.4″ _dynamic_attributes=”button_one_url,button_url” _module_preset=”default” locked=”off” global_colors_info=”{}”]

Meld je nu aan voor ons Vitaal met Artrose lidmaatschap

[/et_pb_cta][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]