WISP1

Mensen worden ouder dan voorheen. Naar schatting zullen in het jaar 2050 minimaal 130 miljoen mensen te maken krijgen met gewrichtsklachten, waaronder artrose. Veroudering, overgewicht, genen, botdichtheid, inactieve leefstijl spelen allen een rol in het ontstaan en de ontwikkeling van artrose.

Sommige van de hierboven genoemde factoren zijn niet te beïnvloeden. Je kunt niet je genetische pakketje veranderen en je kan niets doen aan het feit dat je ouder wordt. Andere factoren zoals overgewicht, lichamelijke activiteit, aanpassen van een voedingspatroon liggen wel binnen de mogelijkheden. Alleen zorgt dit er niet voor dat je artrose kan oplossen. Er er duidelijk behoefte aan nieuwe behandelmogelijkheden.

In een normale situatie wanneer er kraakbeencellen kapotgaan, hersteld het lichaam deze schade. Wat gaat er dan mis bij mensen met artrose? Het blijkt dat het eiwit WISP1 hier mogelijk een rol in speelt. Wanneer dit eiwit meer voorkomt dan normaal zien we meer schade in het gewicht. Aan de hand van deze kennis over WISP1 wordt er nu onderzoek gedaan over hoe dit eiwit beïnvloedt kan worden en mogelijk een therapeutische bijdrage kan leveren in de behandeling en het voorkomen van artrose klachten.

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.