Slijtage of normale veranderingen?

Artrose is een van de meest bekende klachten onder de ouder wordende bevolking. Maar kunnen we echt spreken van slijtage of is er sprake van een natuurlijk proces.

Er is sprake van artrose wanneer de kraakbeenlaag tussen twee gewrichten minder wordt. Hierdoor kunnen deze gewrichten pijnlijk worden en minder goed bewegen. Lang werd gedacht dat hoe meer je de gewrichten belast hoe sneller je artrose kreeg. Denk bijvoorbeeld aan een bouwvakker met een versleten rug.

Deze conclusie kunnen we niet altijd trekken. We nemen het volgende onderzoek met je door:

The twin spine study

In dit onderzoek zijn tweelingen uit de Verenigde Staten, Canada en Finland gevolgd in de loop der jaren. Er is gekeken naar verschillende factoren die mogelijk een rol kunnen spelen in waarom mensen sneller artrose ontwikkelen. In dit onderzoek ging het specifiek om artrose aan de tussenwervelschijven.

De verschillende factoren die mee zijn genomen in dit onderzoek:

  • Beroep
  • Roken
  • Vrijetijdsbesteding
  • Sport
  • Autorijden
  • Erfelijkheid

Wat blijkt uit deze studie is dat artrose voor een heel groot deel erfelijk bepaald is. Artrose kan dus wel degelijk in de familie voorkomen. Dit heeft een vele malen grotere invloed dan een zwaar fysiek beroep of sportkeuze. Fysiek bezig zijn en het hebben van meer spiermassa heeft juist een gunstig effect. Bij tweelingen waarvan er een rookt blijkt er sprake te zijn van meer artrose in de wervelkolom. Roken heeft dus met zekerheid wel een nadelig effect.

Artrose en pijnklachten

Hoe ouder we worden hoe meer er sprake is van artrose. Maar artrose is niet altijd de enige verklaring voor de pijn. Wat we over het algemeen zien is dat artrose alleen maar toeneemt met de leeftijd. Dit terwijl over het algemeen genomen rugklachten juist afnemen na ons 55ste levensjaar. Het aantal mensen met rugklachten daalt dus weer op latere leeftijd.

Artrose kan dus nooit op zichzelf de enige reden zijn voor de klachten

Conclusie

Wat belangrijk is om te weten is dat artrose in sommige gevallen meer lijkt op een normaal verouderingsproces. Hoe ouder we worden hoe meer sprake er is van artrose. Je kunt dit vergelijken met het ouder worden van de huid en onze haren. Dit proces speelt zich ook af binnen in ons lichaam. Artrose kan pijn veroorzaken en kan wisselend aanwezig zijn. Waarom artrose klachten geeft is niet alleen te verklaren door de mate van slijtage. Er kan bijvoorbeeld ook slijtage zijn zonder pijn. Klachten aan de lage rug zijn in het bijzonder erg ingewikkeld. Van meer dan 85% weten we simpelweg de oorzaak niet. Wat we wel weten is dat we niet bang hoeven zijn om te bewegen of te belasten. Er is juist sprake van een gunstig effect wanneer gewrichten op een juiste manier worden belast. Wil je meer weten hoe je dit het beste kan doen? Neem contact met ons op voor een artrose check en we nemen de verschillende mogelijkheden met je door.

Related Articles

WISP1

Mensen worden ouder dan voorheen. Naar schatting zullen in het jaar 2050 minimaal 130 miljoen mensen te maken krijgen met gewrichtsklachten, waaronder artrose. Veroudering, overgewicht,…

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.