Corticosteroïden toch niet zo veilig als we dachten?

Corticosteroïden injecties worden vooral ingezet om de klachten van knie en heup artrose te verminderen. Het heeft een meer lokale werking dan bijvoorbeeld ibuprofen of paracetamol. Deze tabletten moeten eerst nog door het spijsverteringskanaal. Het precieze werkingsmechanisme is nog steeds onbekend maar we zien vaak wel pijnverlichting na een injectie met corticosteroïden.

Deze injecties worden op grote schaal ingezet bij de bestrijding van artrose klachten. Maar zijn deze wel zo veilig als we dachten? Een onderzoek uit 2019 heeft 459 patiënten met knie of heup artrose onderzocht die tenminste 1 injectie hebben gehad. Bij 36 personen van deze groep traden er nadelige bijwerkingen op. Het gaat hier om 6% van alle mensen. Dit is een kleine groep dus in de meeste gevallen gaat het ook prima en zullen mensen er juist veel voordeel van merken.

Voor artrose klachten wordt er een bepaalde schaal gebruikt. We noemen dit de Kellgren-Lawrence score. Deze schaal loopt van 0 tot 5. Waarbij 0 geen artrose is en 5 ernstige artrose. Opvallend was dat het overgrote deel van deze mensen in de derde categorie vielen.

Het werkingsmechanisme van een corticosteroïden injectie blijft onduidelijk. Bij een kleine groep mensen kan het zelfs vervelende bijwerkingen met zich meebrengen. Het is wel aangetoond dat corticosteroïden op de lange termijn juist gezond kraakbeen kan aantasten. In het bijzonder een groep mensen waar de artrose al wat meer aanwezig is. Mensen met artrose zullen misschien sneller geneigd zijn om dit voor lief te nemen omdat we weten dat pijn van artrose erg vervelend kan zijn. En op de lange termijn kiezen voor een nieuwe knie of heup. Dit artikel is puur bedoeld om de mensen te informeren over de eventuele bijwerkingen en nadelige effecten van corticosteroïden injecties.

Related Articles

WISP1

Mensen worden ouder dan voorheen. Naar schatting zullen in het jaar 2050 minimaal 130 miljoen mensen te maken krijgen met gewrichtsklachten, waaronder artrose. Veroudering, overgewicht,…

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.