Cholesterol mogelijk invloed op de ernst van artrose?

Voorheen werd gedacht dat artrose ontstond door het proces van slijtage. Het lijkt er steeds meer op dat er sprake is van een laaggradige ontsteking wat zijn invloed heeft op verschillende processen in ons lichaam, waaronder artrose. Er komt voorzichtig wat bewijs dat hoge cholesterol waardes invloed hebben op de ontwikkeling van artrose.

Het gaat met name om het slechte cholesterol die invloed lijkt te hebben op artrose klachten. De onderzoekers keken naar muizen met een cholesterolrijk dieet en muizen die van nature hoge cholesterol waardes hadden. Beide groepen ontwikkelden extra artrose in de aangedane gewrichten. In het gewricht blijkt dat LDL-cholesterol voor een hogere ontstekingsgraad in het gewricht zorgt en om deze reden extra botvorming plaats vindt.

Kijk dus wanneer je een te hoge cholesterol waarde hebt of je aanpassingen kan maken in je voeding of kijk in welke mate beweging nog voordeel kan hebben om deze waarde te verbeteren.

Kunnen wij hierin iets voor je doen? Horen we dit graag!

Related Articles

WISP1

Mensen worden ouder dan voorheen. Naar schatting zullen in het jaar 2050 minimaal 130 miljoen mensen te maken krijgen met gewrichtsklachten, waaronder artrose. Veroudering, overgewicht,…

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.